La balança fiscal del País Valencià amb Espanya és la balança fiscal entre aquests dos territoris. El concepte ha estat al centre del debat polític d’algunes comunitats autònomes, sobretot en aquelles que tenien com a resultat un dèficit fiscal, tenint en compte el que aporten a la hisenda pública i el que en reben.
El canvi social i polític té dos objectius immediats a assolir: consolidar i aprofundir més poder polític pels valencians davant les amenaces de la recentralització i assolir més poder econòmic per als valencians fent possible una via que impliqui un estat valencià del benestar.
Cal un canvi de l’actual sistema pel qual els valencians i valencianes aportem recursos a l’estat malgrat tindre una renda inferior a la mitjana. Per això cal generar un consens en la societat valenciana per poder exigir a Madrid un canvi en el finançament i, en cas que les nostres demandes no siguin escoltades, bastir alternatives que no depenguin de la decisió del govern central i que vagin encaminades a la construcció d’una sobirania fiscal, d’un finançament propi, som també sensibles al món en el qual vivim, el drama del les persones refugiades i de la migració formen part d’un món de desigualtats que crea conflictes i que ens afecta i davant el qual calen respostes efectives per als drets de totes les persones.
Fruit d’aquesta nova realitat hem d’enfocar el canvi viscut al País Valencià amb esperança, però sobretot i especialment amb responsabilitat i fermesa: una responsabilitat i una fermesa que impliqui no perdre l’oportunitat de convertir al País Valencià en un territori lliure de corrupció, d’autoritarisme, de polítiques antisocials i d’agressions al medi ambient, la llengua i la cultura. Hui, com ahir i com demà, continuem reivindicant la dignitat d’un País Valencià viu i plural.
No ho dic jo, ho diu la comissió Nou d’Octubre està integrada per Acció Cultural, Ca Revolta, Comissions Obreres del País Valencià (CCOO-PV), Compromís, Els Verds del País Valencià, Esquerra Republicana del País Valencià (ERPV), Esquerra Unida del País Valencià (EUPV), Federació d’Escola Valenciana, Intersindical Valenciana , Partit Socialista d’Alliberament Nacional (PSAN), Podem , Societat Coral El Micalet , Solidaritat per la Independència (SI) i Unió General de Treballadors (UGT-PV).