Si, hui faré un anàlisi diferent. Espere que em perdonen els fallers i falleres de la comarca, però compararé la política amb la festa de les falles. Tot bé per aquella necessitat de que tenen els polítics de fer-se la foto i d’estar presents en tot, inclús a voltes, ocupant llocs que no els pertoca.
Comencem. Tal i com podem llegir en valenciaplaza.com, sol explicar el productor audiovisual Francesc García -pioner en les retransmissions de Falles de Canal Nou- que gràcies a que en l’ofrena sempre treien a les falleres plorant van acabar forçant al fet que totes hagueren de soltar alguna llàgrima si volien aparèixer en la tele. Igual que passa en la política.
El meu amic Xavier Serra, responsable de Malalt de Falles, sempre ho explica igual, des de qualsevol punt de vista que s’analitze, la presència de la fallera major (alcalde) és excessiva. Tant a nivell mediàtic, ocupant la immensa majoria d’espai en els mitjans de comunicació oficials o no, a nivell físic, assistint a infinitat d’actes ja que les comissions (entitats, associacions, etc…) consideren que un acte té més rellevància si la fallera major (alcalde) està i demanen la seua assistència garantint-se l’aparició en la web oficial, que segueix sent el diari de la fallera major (de l’equip de govern en esta legislatura que no de l’alcalde) -es diu amb no poques dosis de realitat i sorna que fallas.com és en realitat falleramajor.com, igual que si ferem el mateix amb sagunt.es si totes les noticies foren de l’Alcalde o estiguera en totes les fotos-.
En definitiva, si férem una analogia en els models teocentrista vs antropocentrista, podríem concloure sense por d’exagerar que avui l’Ajuntament ha deixat de ser ‘alcaldecentristes’ i s’ha convertit en ‘Ciutatcentristes’.
S’ha de vendre i potenciar la ciutat i tots els actors i actrius que en ella intervenen, no sols la figura de l’alcalde si no de tots els regidors i regidores que estan a l’equip de govern. Així doncs els principals emblemes de la nostra ciutat no durien de ser l’Alcalde con a “ent” si no els valors associats a les seues gents, els valors socials positius conseqüència del major teixit associatiu, fer barri, convivència, conservació… En resum, els emblemes de la ciutat han de ser els seus valors culturals i socials que genera.