La tradició dels Dijous de Berenar es manté viva gràcies a la memòria popular de Sagunt, que fan d’aquest dies, un dies de reunió entre els amics i familiars al voltant de la taula, i on cadascú, té la seua pataqueta a la mà.
Previsiblement aquesta tradició date de més enllà del 1492, any de l’expulsió dels jueus de Sagunt, ja que la forma de la pataqueta es, a simple vista, una mitja lluna feta en pà.
Els dijous de Berenar comencen el primer dijous després de Sant Antoni, 17 de gener, i finalitzen l’útim dijous abans del dimecres de cendra, on comencen els 40 dies fins el començament de la Quaresma, per això cada any es diferent hi poden haver-hi fins 7 dijous de berenar diferents.
La tradició ha pasat de pares a fills, i des de fa temps els col·legis de la ciutat de Sagunt fan activitats en aquests dies per a que els xiquets interioritzen aquesta centenaria tradició. Es clau que a l’escola és continue fent esta tradició i utilitzen aquest dia per a poder fer excursions per la muntanya i gaudir de la natura durant unes poques hores.
El menjar tradicional es una bona pataqueta, es com un entrepà però que se li ha fet un pesic en metitat fent així una forma de mitja lluna, farcida de truita de fabes, esgarraet o companantges. I els llocs tradicionals per a anar sempre han sigut les muntanyes de Sagunt, el Teatre Romà i el Castell, encara que hui en dia la gran majoria ho fa en la intimitat de la seua casa, treballs i de pas seguir amb la tradició, que, per cert, és a Sagunt en l’únic lloc que perdura en els nostres dies, i a més, amb una salut estable.
Posted from WordPress for Android