Mossack Fonseca

Una filtració de més d’11 milions de documents d’un bufet d’advocats panameny revela la implicació de polítics, empresaris i personalitats de tot el món en empreses radicades en paradisos fiscals i que podrien haver servit per a evadir impostos. I ara ens tenim que fiar dels nostres dirigents?

Entre els noms inclosos estan caps d’Estat en el càrrec com el president argentí, Maurici Macri; el d’Ucraïna, Petro Poroshenko, o el rei saudita, Salman bin Abdulaziz.

També hi ha gent del cercle més proper al president rus, Vladimir Putin o del difunt cap líbi, Muamar Gadafi. En total hi ha 72 caps o exjefes d’Estat que amb aquestes empreses evadien impostos, blanquejaven diners i evitaven sancions, segons la recerca.

A Xina un dels cunyats del president Xi Jinping, Deng Jiagui. A més, en els documents també figura Bo Xilai, antic ministre de Comerç i exlíder de la ciutat xinesa de Chongqing. Al Regne Unit El pare del primer ministre britànic David Cameron, Ian Cameron. Segons la BBC i The Guardian, el pare de Cameron va usar els serveis del despatx per a blindar la seua empresa Blairmore Holdings Inc de la hisenda britànica. També figuren el ministre per a Irlanda del Nord (1992-93), Michael Mats, i els polítics conservadors Michael Ashcroft i Pamelas Sharples. A Veneçuela l’ex cap de seguretat del palau presidencial de Miraflores en 2007, Adrián José Velásquez Figueroa, qui, segons la filtració, va obrir un compte en la República de Seychelles quatre dies després que Nicolás Madur arribara al poder. A Síria dos cosins del president sirià, els germans Rami i Hafez Makhlouf. A Pakistan tres dels quatre fills del del primer ministre pakistanés, Nawaz Sharif, Hussain, Maryam i Hassan, van crear companyies en les Illes Verges Britàniques a través de les quals controlen propietats a Londres, segons la filtració.

Entre els noms que han eixit a la llum pública es troben rostres tan famosos com el del futbolista xilè retirat Iván Zamorano; Pilar de Borbó, germana del Rei Juan Carlos, el futbolista Leo Messi o el cineasta Pedro Almodóvar.

De tot un poc, no?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *